top of page
  • Obrázek autoraMartin Brixí

TIP NA FILM: "Nebeská past" na 20. MFOF

Představujeme další nominovaný film na 20. Mezinárodním festivalu outdoorových filmů, který začíná už 19. října.


Doporučujeme dokument o dramatickém prvovýstupu Marka Holečka a Radoslava Groha západní stěnou Baruntse, který Český horolezecký svaz vyhlásil Výstupem roku 2021 s hvězdičkou. Film Nebeská past Tomáše Galáska zachycuje deset dní pekla, které se zapsaly do historie himalájského lezení. Pastí se pro ně stala celá hora Baruntse (7129m), kde uvízli čtyři dny ve sněhové bouři. Mára s Radkem ji vylezli v čase od 21.5.-30.5.2021. Obtíže výstupu jsou ABO+(M6+/VI+/80°), nalezli 1800 výstupových metrů (1300m převýšení). Výstup byl věnován jejich kamarádům „Petru Macholdovi a Kubovi Vaňkovi“, kteří se v této stěně před osmi lety ztratili a nikdo je od té doby již neviděl.



Nahlédněme do Márových zápisků z posledních květnových dnů daného výstupu.


27.-28. května Další celý proležený den. Až následující sedmé ráno, od chvíle co jsme odrazili z ledovce vypadá, že se na nás opět usměje štěstí. Kolem desáté dopolední se začíná uklidňovat vítr. Dokonce hustá mlha se zdá lehce chvílemi rozpouští. Překotně balíme s vidinou, slézt aspoň o kus níže. Přes nízkou hradbu mraků prosvítá sluneční záře a vytvořil se efekt difuzního světla, ve kterém máte pocit naprosté ožralosti. Není s čím srovnat pohled před sebou a nejste schopni rozpoznat ani úhel došlapu svých nohou. Okolí se rozzáří do třpytivě bílé a vše je jen bílé, přitom vy se v tom motáte jak nudle v bandě. „Ráďo, nemůžeme jít dál, nic nevidím“. „Musíme se, ale Máro pokusit jít dál, nebo tu chcípneme“. „Vím je to těžké přijmout, ale nedá se nic dělat, musíme čekat. Jelikož takhle ani nevíš, jestli se s příštím krokem nezřítíš do údolí“.„Pojď to ještě zkusit“, naléhá Radarův hlas. „Hov…, vůbec nevíme, jestli scházíme po hřebeni, nebo jen po odbočujícím žebru“. Chvilku pokračovala naše zjitřená diskuze, nasáklá napětím. Nakonec zvítězil pragmatický rozum. Pár desítek výškových metrů níž, znovu stavíme stan a opět zalézáme do té děsivé hrobky. Tentokrát na dva dny a dvě noci.


29.května Počasí se lehce umoudřilo a nám se daří využít chvilkového zklidnění větru a aspoň jakési také viditelnosti. Konečně můžeme sléz ostrým hřebenem táhnoucím se příkře do údolí. Všude je nafoukaný čerstvý sníh tvořící na hraně v převějích pitoreskní zatočené nosy. I ve strmých úsecích se propadáme do hlubokého nestabilního sněhu. Daří se nám slézt tisíc metrů a bojujeme o další, než nám nad hlavou vypnou tu velkou žárovku. S podvečerem je jasné, že nestihneme dnes dolézt na morénu a čeká nás další nepříjemný bivak již devátý řadě. V očích obou dvou se odráží zoufalost. Osud nás žene do dalšího nechtěného, již nenáviděného bivaku. Však je třeba zatlačit emoce a vyměnit je za pragmatické kroky. Ušlapeme hluboký sníh a opět stavíme stan. Zalézáme a vyndáváme spacáky z batohů. Jsou tak mokré, jakoby právě byly vytažené ze sudu s vodou. „To bude průser Ráďo, jestli jsme do teď nějak zásadně neomrzli, tak teď jsme adepti…“ „Tak zalezeme pod jeden a budeme se navzájem vyhřívat, zamotaný do sebe“. „Sice nevím, zda nám bude lépe, ale za pokus to stojí. Apropo, zavolám satelitem Govindovi, zda by nám zítra při sestupu neposlal helikopotvoru. Moc tomu nevěřím, ale platný pokus dáme“. „Určitě to zkus“ odpoví Ráďa a pokračuje „ta by nám bodla jak sviň, jelikož ten svah k ledovci je jedna velká lavinová past“. „Hmmm halt uvidíme“. Vytáčím satelit a chraplákem sípaje sděluji Govindovi do Káthmándú své vize. Je rád že nás slyší, aspoň z jeho reakcí je znát, že si odechl…žijeme. Dozvídáme se, že vrtulová příšera opravdu ráno přiletí a že ji chtěl stejně poslat. Jelikož v Base Campu už nic není, ani nosiči přes přívaly sněhu neprošlapou cestu k nám. Jediné co visí ve vzduchu, zda to klapne. Tak uvidíme a před sebou máme snad posledních pár hodin utrpení.


Tomáš Galásek je český režisér, kameraman a fotograf. Vystudoval Vyšší odbornou filmovou školu ve Zlíně a Lansing School District Michigan v USA. Ve své tvorbě se orientuje především na dokumentární filmy z prostředí outdoorových a adrenalinových sportů. Natáčel freeridery brázdící svahy v prašanu, windsurfery sjíždějící divoké vlny, freedivery potápějící se v hlubinách moře či base jumpery skákající z výšek. V posledních letech ho zaujal svět lezců a horolezců a navázal dlouhodobější spolupráci s horolezcem Markem Holečkem. Pracuje jako kameraman a fotograf pro českou outdoorovou firmu HUDYsport.


Před více než 10 lety založil Tomáš Galásek společně s Tomášem Vaďurou, Lukášem Šerešem a Veronikou Göttlichovou filmové seskupení Alternative.NOW, v rámci kterého se věnují jak komeční, tak vlastní nezávislé tvorbě. Mají na svém kontě již několik úspěšných flimových projektů, které byly oceněny na tuzemských i mezinárodních filmových festivalech. Na MFOF mohli diváci vidět např. The Elements (2016), Boys 1970 (2020) nebo Naked Mountain (2020), které získali vysoké ocenění.


Film Nebeská past můžete vidět také na slavnostním zahájení 20. MFOF, které se uskuteční ve středu 19. října od 18 hodin v nově rekonstruovaném DK Poklad v Ostravě – Porubě.


Zde je ještě trailer:




bottom of page